Wat is het verschil tussen Fins en Zweeds Lapland?
Veel mensen denken dat Lapland een land is. En daar hebben ze gelijk in: het is al duizenden jaren het land van de Sami, een inheemse bevolking met een nomadische leefwijze. Tegenwoordig is Lapland onderdeel van vier landen. Je leest het goed, vier landen! Dit gebied rond de poolcirkel ligt verspreid over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Maar wat is het nou het verschil tussen al die stukjes Lapland? En waar ligt het precies? Op deze pagina geven we antwoord op die vragen. We focussen ons op het verschil tussen Fins en Zweeds Lapland, want dat zijn de populairste plekken voor een vakantie naar Lapland.
De ligging
Allereerst hebben we het over de ligging van Lapland en waar Fins en Zweeds Lapland liggen. Lapland beslaat de meest noordelijke provincies van Scandinavië. In Zweeds Lapland loopt Lapland van Sorsele in het westen tot Skellefteå in het oosten bij de Botnische kust, tot aan het meest noordelijke puntje van Zweden, tegen Noorwegen aan. Lapland beslaat in Zweden een kwart van het land en heet in het Zweeds Lappland. In Finland wordt Lapland Lappi of Lapin Maakunta genoemd. Hier loopt Lapland van Rovaniemi, dat op de Poolcirkel ligt, door tot aan de grens met Noorwegen.
De Sami
Zoals gezegd is Lapland het land van de Sami. Helaas moesten de Sami gedwongen moderniseren toen de Zweden en Finnen tot ver in het noorden traden. Hierdoor is de cultuur van de Sami niet meer zo overheersend. Je kunt in beide delen echter wel in contact komen met de Sami en over hun levensstijl en -wijze leren. Vooral op gebied van duurzaam leven en respect tonen aan de natuur kunnen de Sami ons veel leren. De Sami hebben bijvoorbeeld driehonderd verschillende woorden waarmee ze de staat van sneeuw omschrijven!
Zowel in Fins als in Zweeds Lapland worden de meeste rendierboerderijen door Sami gehouden. Maar in Zweeds Lapland kom je meer Sami tegen. Veel excursies worden door Sami uitgevoerd, zoals huskysafari's of rendiersledetochten.
De cultuur
Qua cultuur zijn er tussen Zweeds Lapland en Fins Lapland zowel verschillen als overeenkomsten. De overeenkomsten zijn dat er vooral gekookt wordt met lokale ingrediënten uit de natuur (zoals bessen, paddenstoelen, eland- en rendiervlees en zalmforel) en dat de sauna in de cultuur een grote rol speelt. In ieder hotel of lodge vind je er wel een. De Finnen zijn net wat fanatieker met de sauna. In Fins Lapland vind je in iedere bungalow, cabin of appartement een privé-sauna. Dat heb je in Zweeds Lapland niet. Daar maak je gebruik van gezamenlijke luxe en kleinschalige complexen.
Op gebied van omgangsstijlen verschillen de Zweden en Finnen ook met elkaar. De Finnen zijn gereserveerder en rustiger. Ze houden meer afstand en zijn kort en krachtig van stof. Wanneer ze je vertrouwen en zich meer op hun gemak bij je voelen, komen ze los. Vooral qua van humor. Die is lekker flauw en soms een tikkeltje hard. De Zweden zijn openhartiger. Ze vertellen sneller iets uit zichzelf en stellen makkelijker vragen. Je zult daarom bij Zweden eerder het gevoel hebben dat ze zich op hun gemak bij je voelen dan Finnen. Verder zijn de Zweden goed in het maken van luchtige flauwe grappen.
Ten slotte verschillen Zweeds en Fins Lapland op gebied van hoe ze met reizigers omgaan. Fins Lapland is al een een stuk langer gewend aan reizigers. Ze zijn daarom helemaal thuis in hoe ze om moeten gaan met mensen uit andere landen, hun vragen en onzekerheden over Lapland en hun behoeftes. In Fins Lapland is daardoor alles wat duidelijker en wat meer uitgekauwd. Zelfs in de wildernis kom je nog bordjes tegen die je de weg wijzen. In Zweeds Lapland is dat niet zo. Je kunt gerust zeggen dat het in het Zweedse deel 'wilder' en ongerepter is. Hoewel de Zweden net zo gastvrij zijn als de Finnen, krijg je in Zweeds Lapland meer het gevoel dat ze zichzelf zijn. Dat zorgt voor mooie en pure ontmoetingen.
De keuken
Een ander verschil tussen Zweeds en Fins Lapland op cultureel gebied is de gastronomie. In Zweeds Lapland wordt er 'Bourgondischer' geleefd. Er is een fika, een Zweedse koffiepauze waar naast kaneelbroodjes (die je ook in Fins Lapland hebt) ook chocladbollars en andere zoete lekkernijen geserveerd worden. Verder wordt er veel aandacht besteed aan het opmaken van het bord. Smaaksensaties en kleurcombinaties zijn belangrijk in de Zweedse keuken. Zweeds Lapland is perfect voor fijnproevers. De Västerbottenkaas en de kaviaar van Kalix zijn hier goede voorbeelden van (zie foto). Houd je gewoon van goed, lekker en genoeg eten? Dan zit je in Fins Lapland goed. Hier wordt niet interessant gedaan maar juist praktisch en waardevol. Daarom geniet je in Fins Lapland voornamelijk van rijkgevulde stoofpotten en een bord vol vis, vlees of groente.
Het landschap
Er zitten duidelijke verschillen tussen de landschappen van Fins en Zweeds Lapland. In Fins Lapland is het veelal heuvelachtig. De hoogste berg is de Haltitunturi in het noordoosten van Lapland en is 1324 meter hoog. Zweden is ruiger en bergachtiger. De hoogste berg van Zweden is daarentegen de Kebnekaise en die is 2103 hoog. Helaas wordt deze berg elk jaar een stukje kleiner omdat op de top een smeltende gletsjer ligt.
In vrijwel heel Fins Lapland vind je het sprookjesachtige landschap met de witte wollige bomen. Zeker tot in het Finse Saariselkä bevind je je in de bossen. In Zweeds Lapland verandert het landschap snel in bergachtig landschap met minder bomen en meer struiken, zoals in de regio Abisko. Hier is alleen het zuiden van de regio (in de buurt van Arjeplog en Skellefteå) bosrijk. In het hoge noorden van Fins Lapland, bij Nuorgam, kom je juist weer toendralandschap tegen. Uitgestrekte witte vlaktes met lage bomen.
De plekken waar je kunt slapen
Zoals gezegd is Fins Lapland al lang thuis in het faciliteren van reizigers. Daarom tref je in Fins Lapland veel stijlvolle en luxe lodges en hotels aan. Daarnaast slaap je in Fins Lapland in bungalows die gebouwd zijn van dikke keloboomstammen en heeft iedere cottage, bungalow of appartement een privé-sauna met haard, zoals bijvoorbeeld die van Iso Syöte. Gezelligheid staat hier hoog in het vaandel.
In Zweeds Lapland kun je overnachten in een typische Zweedse stuga (rode houten huisje) of in een comfortabel hotel. Met het ICEHOTEL in Jukkasjärvi beschikt Noord-Zweden over één van de meest bijzondere accommodaties die er in Europa te vinden zijn. Een andere stijlvolle en luxe accommodatie is The Bird's Nest van Granö Beckasin Ecolodge. Voor ieder wat wils dus! De restaurants en spafaciliteiten ogen in Zweden luxe en stijlvol en zijn zeer de moeite van je bezoek waard.
De dingen die je er kunt doen
Huskysafari's, sneeuwscooteren, langlaufen, skiën, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, rendiersledetochten: je kunt het overal waar je wil doen, of je nou in het noorden van Fins Lapland bent of het zuiden van Zweeds Lapland. Ook kun je in zowel Fins Lapland als Zweeds Lapland in sneeuwhotels en ijskamers slapen. Onze ervaring is dat de excursies in Zweeds Lapland kleinschaliger zijn. Dit kan te maken hebben met dat er minder reizigers in Zweeds Lapland komen of omdat ze in Fins Lapland meer gewend zijn aan reizigers. In Zweden zijn de excursies daardoor wat meer 'houtje touwtje' en puurder dan in Fins Lapland, hoewel je op veel plekken in Fins Lapland ook het gevoel hebt een unieke belevenis te ervaren.
Omdat Zweeds Lapland een ruiger landschap heeft, kun je in dit deel van Lapland vanzelfsprekend ruigere excursies doen. Wat dacht je van ijsklimmen of een grot bezoeken? Verder is de schaatscultuur in Zweden meer aanwezig. Je ziet hier eerder iemand het ijs opgaan dan in Fins Lapland. Ten slotte worden er in Zweeds Lapland meer elandsafari's georganiseerd dan in Fins Lapland. In Fins Lapland zit je juist weer goed wanneer je op krab safari wil. Je wordt dan meegenomen naar de Noorse grens.
Vakantie Fins of Zweeds Lapland boeken?
Voigt Travel biedt zowel directe vluchten vanuit Nederland naar Fins Lapland als naar Zweeds Lapland. Voor welke regio ga jij? Bekijk onze Lapland reizen hier en filter op Fins of Zweeds Lapland.